Produkcja mieszanek kaszlowych i syropów farmaceutycznych
Tradycyjne mieszanki kaszlowe są tworzone z ok. 60-75% skoncentrowanego syropu robionego z sacharozy, maltodekstryny, glukozy, odwróconego syropu itp. Reszta to zagęszczacze, stabilizatory i substancje aktywne.
Proces
Producenci mieszanek kaszlowych zwykle produkują swoje własne syropy, ponieważ daje to większą kontrolę jakości produktu. Proces produkcji musi spełnić kilka funkcji:
- Rozpuszczenie cukrów do formy syropu.
- Uwodnienie składników proszkowych.
- Wymieszanie składników o dużej różnicy lepkości.
- Zawieszenie lub rozpuszczenie substancji aktywnych.
- Końcowy produkt musi być gładki, wolny od aglomeratów i jednorodny.
- Sprzęt powinien spełniać standardy GMP.
Problem
Używanie konwencjonalnych mikserów i mieszadeł do tego procesu prowadzi potencjalnie do kilku problemów:
- Mieszadła konwencjonalne nie mogą rozpuścić wysoko skoncentrowanych cukrów w temperaturze pokojowej.
- Pomocnym rozwiązaniem będzie wymóg podgrzania mieszaniny, co jest nieefektywne energetycznie.
- Następujący po tym proces chłodzenia dodaje dalsze koszty i czas.
- Może pojawić się krystalizacja syropu podczas podgrzewania/chłodzenia.
- Substancje aktywne mogą zostać uszkodzone przez podgrzewanie.
- Zagęszczacze będą tworzyć aglomeraty, których konwencjonalny sprzęt nie może zdyspersować.
Rozwiązanie
Te problemy mogą być przezwyciężone przy użyciu Wysokoobrotowych Mikserów Silverson. 3-stopniowy cykl mieszania zilustrowany poniżej pozwala cukrom i substancjom aktywnym rozpuścić się w temperaturze pokojowej.
Etap 1
Zbiornik jest napełniany płynem i mikser zostaje włączony. Składniki proszkowe są dodawane bez wcześniejszego podgrzewania płynu. Wysoka prędkość obrotów ostrzy rotora wytwarza silne ssanie, które zaciąga płyn i składniki stałe do głowicy pracującej i szybko je miesza.
Etap 2
Wysokoobrotowa akcja miksera szybko kruszy granulki cukru w szczelinie między ścianą rotora i statora, wystawiając największy możliwy obszar powierzchni cukru do wody. To znacznie przyspiesza proces rozpuszczania. Substancje aktywne podobnie są redukowane do mniejszych wielkości cząstek i całkowicie rozprowadzane w otaczającym płynie.
Etap 3
Kiedy produkt jest przeciskany przez stator, świeże substancje proszkowe i płynne są zaciągane na głowicę pracującą i przetwarzane jak poprzednio. Wewnątrz zbiornika jest ustawiony cyrkulacyjny wzór mieszania, zapewniający całości produktu przejście przez głowicę pracującą kilkaset razy. To szybko wytwarza bardzo drobną i stabilną zawiesinę.
-
Etap 1
Etap 1
Zbiornik jest napełniany płynem i mikser zostaje włączony. Składniki proszkowe są dodawane bez wcześniejszego podgrzewania płynu. Wysoka prędkość obrotów ostrzy rotora wytwarza silne ssanie, które zaciąga płyn i składniki stałe do głowicy pracującej i szybko je miesza.
-
Etap 2
Etap 2
Wysokoobrotowa akcja miksera szybko kruszy granulki cukru w szczelinie między ścianą rotora i statora, wystawiając największy możliwy obszar powierzchni cukru do wody. To znacznie przyspiesza proces rozpuszczania. Substancje aktywne podobnie są redukowane do mniejszych wielkości cząstek i całkowicie rozprowadzane w otaczającym płynie.
-
Etap 3
Etap 3
Kiedy produkt jest przeciskany przez stator, świeże substancje proszkowe i płynne są zaciągane na głowicę pracującą i przetwarzane jak poprzednio. Wewnątrz zbiornika jest ustawiony cyrkulacyjny wzór mieszania, zapewniający całości produktu przejście przez głowicę pracującą kilkaset razy. To szybko wytwarza bardzo drobną i stabilną zawiesinę.
Zalety
- Wysokoobrotowy mikser Silverson może produkować 66% syrop sacharozy w temperaturze otoczenia.
- Ciepło z rozpuszczania jest przekazywane w formie ścinania.
- Uzyskuje się stałą jakość produktu i powtarzalność.
- Produkowana jest mieszanka wolna od aglomeratów.
Wielkość szarży, formulacja, typ składników I lepkość produktu końcowego dyktuje, która maszyna z zakresu produktów Silverson najlepiej pasuje do indywidualnych wymagań procesowych.
Wysokoobrotowe Miksery do Serii
- Odpowiednie dla wielkości szarży do 1000 litrów
- Mogą być używane na przejezdnych kolumnach
- Dostępne są zamknięte jednostki do pracy pod ciśnieniem/próżnią
- Dostępne są małe urządzenia dla R&D i produkcji pilotażowej
Silverson Ultramix
- Projekt ultra higieniczny CIP
- Znakomita praca w zbiorniku
- Możliwość szybkiego wprowadzania dużych objętości proszków
- Idealny do mieszania wyższych lepkości
- Niskie koszty utrzymania
Wysokoobrotowe Miksery Liniowe
- Idealne dla większych szarży
- Bez napowietrzania
- Łatwo zamontować w istniejącej instalacji
- Samo-pompujące
- Mogą być używane do opróżniania zbiornika
- Dostepne modele ultra higieniczne
Silverson Flashmix
- Idealny dla większych szarży
- Możliwość szybkiego wprowadzania dużych objętości proszków
- Zminimalizowane napowietrzanie
- Minimalne wymagania czyszczenia
- Odpowiedni dla mieszanek o większej lepkości
- Odpowiedni do pracy w wyższych temperaturach
- Wymagany minimalny wkład operatora
Wysokoobrotowe Miksery Dolne
- Odpowiednie do pracy z produktami o wysokiej lepkości w połączeniu z mieszadłem kotwicowym i zdrapakami
- Dostępne modele ultra higieniczne