email_iconrequest_quote_iconsearch_icon
Aplikacje mieszania

Przygotowanie Musztardy

Musztardy są robione w różnych formach, smakach i postaci. Jednak mogą być podzielone na dwie podstawowe kategorie:

W każdym przypadku musztarda zawiera ocet, wodę lub mieszaninę obydwu. Inne składniki mogą być dodawane, min.: Cukier, sól, różne smaki jak miód, zioła, przyprawy i koloranty jak kurkuma. Niektóre produkty zawierają też antyutleniacze i regulatory kwasowości, np. kwasek cytrynowy. Skrobia zawarta w nasionach musztardy dostarcza wymaganej gęstości, jednak niektóre receptury mogą zawierać dodatkowe zagęszczacze jak mąka pszeniczna.

Proces

Proces produkcji różni się w zależności od typu musztardy.

Zwykle jakaś forma mielenia jest wymagana w procesie przygotowania, albo do produkcji proszku musztardowego z nasion lub do rozdrobnienia nasion w celu uwolnienia skrobi i uzyskania efektu zagęszczania. Proces może być streszczony następująco:

  • Gładka musztarda jest produkowana przez rozprowadzenie mąki musztardowej i innych składników w wodzie lub mieszance wody i octu i mieszana aż do homogenizacji.
  • Gruboziarnista musztarda może być produkowana w kilku etapach. Ziarno musztardowe jest najpierw albo namaczane w occie (zwykle na noc) lub wstępnie mieszane w innymi suchymi składnikami nim zostanie dodane do octu. Następnie produkt jest mielony (tradycyjnie w młynach kamiennych) do wymaganej konsystencji.
  • Gruboziarniste musztardy mogą być także produkowane przez rozdrabnianie ziarna musztardowego w końcowej gładkiej musztardzie aby uzyskać postaciowy produkt.

Problem

Jest kilka ograniczeń używania konwencjonalnych mieszadeł w tym procesie:

  • Kiedy rozprowadzamy mąkę musztardową w wodzie/occie, łatwo tworzą się aglomeraty. Mieszadła nie produkują wystarczającego cięcia aby gwałtownie je połamać.
  • Zwiększanie efektu zagęszczania musztardy (i innych dodatków zagęszczających, jeżeli są używane) jest trudno osiągalne przy użyciu tradycyjnych metod.
  • Dodawanie proszku musi być przeprowadzane w kontrolowanych dawkach aby zredukować aglomeraty.
  • Wymagany jest długi czas mieszania aby zakończyć dyspersję/uwodnienie.
  • Mielenie kamienne to długi proces.
  • Nasiona musztardy zwykle wymagają wstępnego mielenia w celu ich rozbicia przed dodaniem do gotowej gładkiej musztardy, ponieważ mieszadło nie może rozdrobnić nasion.

Rozwiązanie

Mikser Silverson może przezwyciężyć te problemy. Wysokoobrotowa akcja mieszania może wyprodukować wolną od aglomeratów dyspersję proszku przy produkcji gładkiej musztardy. Może także wstępnie zmielić całe nasiona musztardy na co pozwala szybsze mielenie konwencjonalne  i wyprodukować postać grubego ziarna w końcowej gładkiej musztardzie. Operacja następująca:

Etap 1

Wysoka prędkość obrotów rotora wytwarza silne ssanie, które zaciąga płyn i składniki stałe/proszkowe do strefy mieszającej. Produkty są następnie poddawane intensywnemu cięciu w ograniczonym obszarze głowicy pracującej.

Etap 2

Nasiona musztardy i inne aglomeraty w proszkowych składnikach są rozdrabniane w szczelinie miedzy ostrzami rotora a ścianą statora. Produkt jest wyciągany ze statora i przesuwany promieniście z powrotem do mieszania.  

Etap 3

Jednocześnie, świeży materiał jest zaciągany na głowicę pracującą, ustalając cyrkulacyjny wzór mieszania, który progresywnie zmniejsza wielkość cząstek. W krótkim cyklu mieszania wszystkie produkty przechodzą przez głowicę pracującą, zapewniając otrzymanie jednolitego produktu.

  • Etap 1

    Etap 1

    Wysoka prędkość obrotów rotora wytwarza silne ssanie, które zaciąga płyn i składniki stałe/proszkowe do strefy mieszającej. Produkty są następnie poddawane intensywnemu cięciu w ograniczonym obszarze głowicy pracującej.

  • Etap 2

    Nasiona musztardy i inne aglomeraty w proszkowych składnikach są rozdrabniane w szczelinie miedzy ostrzami rotora a ścianą statora. Produkt jest wyciągany ze statora i przesuwany promieniście z powrotem do mieszania.  

  • Etap 3

    Jednocześnie, świeży materiał jest zaciągany na głowicę pracującą, ustalając cyrkulacyjny wzór mieszania, który progresywnie zmniejsza wielkość cząstek. W krótkim cyklu mieszania wszystkie produkty przechodzą przez głowicę pracującą, zapewniając otrzymanie jednolitego produktu.


Zalety

  • Mieszanina wolna od aglomeratów.
  • Stała jakość i powtarzalność produktu.
  • Szybki czas mieszania.
  • Różny stopień redukcji wielkości cząstek może być osiągnięty wg wymagań poprzez selekcję odpowiedniej głowicy pracującej i sita statora.
  • Wstępne przygotowanie musztardy za pomocą Silversona przed mieleniem dostarcza optymalny premix, który konwencjonalny młynek obrobi znacznie szybciej, redukując ilość wymaganych przejść.

 

Od wielkości serii, receptury, rodzaju składników i lepkości końcowego produktu zależy, która maszyna z linii produkcyjnej Silverson najlepiej odpowiada indywidualnym wymaganiom procesowym.

Wysokoobrotowy Mikser do Serii

  • Nadaje się do małych szarży do 200 - 300 litrów
  • Idealny do produkcji specjalnych musztard
  • Może być użyty na przejezdnym stojaku
  • Może być łatwo przesuwany od zbiornika do zbiornika
Więcej o tym mikserze

Wysokoobrotowe Miksery Liniowe

  • Idealny do większych serii
  • Łatwy do wbudowania w istniejącej już instalacji
  • Musi być użyty we współpracy z efektywnym mieszadłem w zbiorniku aby zmoczyć proszek
  • Wolny od napowietrzenia
  • Miksery liniowe zwykle potrzebują pompy podającej przy produkcji musztardy
  • Może być użyty do zbiornika rozładunkowego
  • Dostepne modele ultra higieniczne
  • Dostępne modele o wysokiej lepkości
Więcej o tym mikserze

Silverson Flashmix

  • Nadaje się do szarży z dużą objętością proszków
  • Zminimalizowane napowietrzenie
  • Minimalne wymagania czyszczące
  • Kontrolowane dodawanie racji proszku
  • Nadaje się do mieszanek o wyższej lepkości
  • Odpowiedni do pracy w wyższych temperaturach
  • Minimalne wymagania obsługi operatora
Więcej o tym mikserze

Powiązane wideo

Flashmix
Gumy i zagęszczacze
Masz pytanie? Zapytaj naszych Ekspertów
Zadzwoń do nas +48-603-975-466