email_iconrequest_quote_iconsearch_icon
Aplikacje mieszania

Produkcja kremów i mleczek kosmetycznych

Mleczka i kremy kosmetyczne są używane do oczyszczania i nawilżania. Składniki różnią się w zależności od zastosowania, aczkolwiek proces ich produkcji jest w dużym stopniu podobny.

Proces

Produkty te są emulsją oleju w wodzie bądź wody w oleju. Składają się ze zmiękczaczy lub nawilżaczy rozpuszczonych w fazie oleju oraz z fazy wodnej zawierającej środki emulgujące i zagęszczacze, esencje aromatyczne, barwniki i konserwanty. Składniki aktywne są rozpuszczane w jednej z dwóch faz w zależności od użytych surowców oraz od pożądanych właściwości produktu końcowego. Typowy proces produkcyjny wygląda następująco:

  • Produkty płatkowe/proszkowe takie jak alkohol cetylowy i kwas stearynowy, czasami uprzednio wymieszane na sucho, są rozpuszczone w fazie olejowej. Produkt może wymagać podgrzania, aby rozpuścić niektóre ze składników.
  • Składniki aktywne są rozpuszczone we właściwej fazie. 
  • Faza wodna, zawierająca emulgenty i stabilizatory takie jak Veegum® or Carbopol®, jest przygotowana oddzielnie.
  • Obie fazy są następnie połączone tworząc emulsję. Proces jest wspomożony przez podgrzanie produktu do 45-85˚C w zależności od receptury i lepkości.
  • Połączone fazy są miksowane do uzyskania jednorodnego produktu.

Problem

Tradycyjne mieszadła mogą napotkać problemy takie jak:

  • Niektóre składniki mogą tworzyć aglomeraty, których konwencjonalne mieszadła nie mogą rozdrobnić.
  • Nawodnienie zagęszczaczy i środków zawieszających jest jednym z głównych problemów wszystkich procesów miksowania.  Łatwo tworzą się aglomeraty, a niektóre z produktów wymagają cięcia wysokoobrotowego do aktywacji.
  • Podczas dodawania składników proszkowych częściowo nawodniony materiał ma tendencję do osiadania na ścianach zbiornika i częściach mieszadła.
  • Tradycyjne mieszadła nie są w stanie łatwo utworzyć trwalej emulsji nawet przy podgrzaniu obu faz.
  • Zwykle do utworzenia trwałej emulsji potrzebne jest dodatkowe urządzenie i długi czas miksowania.

Rozwiązanie

Pośrednie etapy produkcji mogą być wyeliminowane, jakość udoskonalona, a czas produkcji znacząco ograniczony poprzez wykorzystanie do procesu miksera wysokotnącego Silverson. Zalety wysokoobrotowego mieszalnika Silverson High Shear wynikają z 3-stopniowego działania mieszania / ścinania generowanego przez precyzyjnie obrobioną głowicę roboczą. Działanie jest następujące:

Etap 1

Zbiornik jest wypełniony fazą ciągłą. Mikser wysokotnący zostaje włączony i składniki stałe/proszkowe dodane do zbiornika. Silna siła ssąca powstała w wyniku szybkiej rotacji ostrzy rotora zaciąga płyn i materiały stałe/proszkowe na głowicę pracującą, gdzie są one intensywnie zmieszane.

Etap 2

Składniki stałe są rozdrobnione w precyzyjnie wykonanym układzie rotor/stator głowicy pracującej. Zmikronizowane proszki i pozostałe składniki są całkowicie rozpuszczone w cieczy wewnątrz głowicy, a następie wyrzucone z powrotem do głównej masy produktu. Jednocześnie świeży materiał jest zaciągnięty na głowicę tworząc cykl miksowania.

Etap 3

Kiedy składniki proszkowe są całkowicie rozpuszczone w ciągłej fazie płynnej, faza rozpuszczona może być dodana tworząc emulsję. Akcja cięcia wysokoobrotowego układu rotor/stator zapewnia, że powstała emulsja będzie jednorodna i trwała.

  • Etap 1

    Etap 1

    Zbiornik jest wypełniony fazą ciągłą. Mikser wysokotnący zostaje włączony i składniki stałe/proszkowe dodane do zbiornika. Silna siła ssąca powstała w wyniku szybkiej rotacji ostrzy rotora zaciąga płyn i materiały stałe/proszkowe na głowicę pracującą, gdzie są one intensywnie zmieszane.

  • Etap 2

    Składniki stałe są rozdrobnione w precyzyjnie wykonanym układzie rotor/stator głowicy pracującej. Zmikronizowane proszki i pozostałe składniki są całkowicie rozpuszczone w cieczy wewnątrz głowicy, a następie wyrzucone z powrotem do głównej masy produktu. Jednocześnie świeży materiał jest zaciągnięty na głowicę tworząc cykl miksowania.

  • Etap 3

    Kiedy składniki proszkowe są całkowicie rozpuszczone w ciągłej fazie płynnej, faza rozpuszczona może być dodana tworząc emulsję. Akcja cięcia wysokoobrotowego układu rotor/stator zapewnia, że powstała emulsja będzie jednorodna i trwała.


Zalety

  • Dużą powtarzalność wysoko jakościowego produktu.
  • Wolny od aglomeratów produkt.
  • Trwałą emulsja.
  • Krótki czas miksowania.
  • Maksymalizuje wydajność surowców pierwotnych, gdyż z użyciem miksera szybkotnącego zagęszczacze mogą być w pełni uwodnione, a pozostałe składniki całkowicie rozpuszczone.

 

Wielkość partii produkcyjnej, receptura, typ składników i lepkość produktu końcowego dyktują rodzaj maszyny najlepiej odpowiadającej indywidualnym potrzebom procesu:

Wysokoobrotowe Miksery do Serii

  • Nadaje się do szarży do 1000 litrów
  • Może być użyty na przejezdnym stojaku
  • Dostępne są modele z uszczelką na wale do pracy pod ciśnieniem/w próżni oraz miksery małej skali do badań i skali pilotażowej
Więcej o tym mikserze

Wysokoobrotowe Miksery Liniowe

  • Idealny do większych serii
  • Wolny od napowietrzenia
  • Łatwy do wbudowania w istniejącej już instalacji
  • Samopompujący
  • Może być użyty do zbiornika rozładunkowego
  • Dostępne jednostki wielostopniowe
  • Dostępne jednostki ultra higieniczne
  • Dostępne modele o wysokiej lepkości
Więcej o tym mikserze

Silverson Flashmix

  • Nadaje się do mieszanek o wyższej lepkości
  • Idealny do większych serii
  • Zdolny do szybkiego wprowadzenia dużych objętości proszku
  • Zminimalizowane napowietrzenie
  • Minimalne wymagania czyszczące
  • Minimalne wymagania obsługi operatora
  • Łatwa automatyka
Więcej o tym mikserze

Wysokoobrotowe Miksery Dolne

  • Zwykle używany w połączeniu z mieszadłem kotwicowym / skrobakiem
  • Nadaje się do stosowania do produktów o wysokiej lepkości - żele, dezodoranty w sztyfcie lub takie, które zwiększają lepkość lub zestalają się podczas chłodzenia
Więcej o tym mikserze

Powiązane wideo

Emulsyfikacja
Gumy i zagęszczacze
Jak wytwarzać emulsje farmaceutyczne, kremy i maści
Masz pytanie? Zapytaj naszych Ekspertów
Zadzwoń do nas +48-603-975-466