email_iconrequest_quote_iconsearch_icon
Aplikacje mieszania

Produkcja mieszanek kaszlowych i syropów farmaceutycznych

Tradycyjne mieszanki kaszlowe są tworzone z ok. 60-75% skoncentrowanego syropu robionego z sacharozy, maltodekstryny, glukozy, odwróconego syropu itp. Reszta to zagęszczacze, stabilizatory i substancje aktywne.

Proces

Producenci mieszanek kaszlowych zwykle produkują swoje własne syropy, ponieważ daje to większą kontrolę jakości produktu. Proces produkcji musi spełnić kilka funkcji:

  • Rozpuszczenie cukrów do formy syropu.
  • Uwodnienie składników proszkowych.
  • Wymieszanie składników o dużej różnicy lepkości.
  • Zawieszenie lub rozpuszczenie substancji aktywnych.
  • Końcowy produkt musi być gładki, wolny od aglomeratów i jednorodny.
  • Sprzęt powinien spełniać standardy GMP.

Problem

Używanie konwencjonalnych mikserów i mieszadeł do tego procesu prowadzi potencjalnie do kilku problemów:

  • Mieszadła konwencjonalne nie mogą rozpuścić wysoko skoncentrowanych cukrów w temperaturze pokojowej.
  • Pomocnym rozwiązaniem będzie wymóg podgrzania mieszaniny, co jest nieefektywne energetycznie.
  • Następujący po tym proces chłodzenia dodaje dalsze koszty i czas.
  • Może pojawić się krystalizacja syropu podczas podgrzewania/chłodzenia.
  • Substancje aktywne mogą zostać uszkodzone przez podgrzewanie.
  • Zagęszczacze będą tworzyć aglomeraty, których konwencjonalny sprzęt nie może zdyspersować.

Rozwiązanie

Te problemy mogą być przezwyciężone przy użyciu Wysokoobrotowych Mikserów Silverson. 3-stopniowy cykl mieszania zilustrowany poniżej pozwala cukrom i substancjom aktywnym rozpuścić się w temperaturze pokojowej.

Etap 1

Zbiornik jest napełniany płynem i mikser zostaje włączony. Składniki proszkowe są dodawane bez wcześniejszego podgrzewania płynu. Wysoka prędkość obrotów ostrzy rotora wytwarza silne ssanie, które zaciąga płyn i składniki stałe do głowicy pracującej i szybko je miesza.

Etap 2

Wysokoobrotowa akcja miksera szybko kruszy granulki cukru w szczelinie między ścianą rotora i statora, wystawiając największy możliwy obszar powierzchni cukru do wody. To znacznie przyspiesza proces rozpuszczania. Substancje aktywne podobnie są redukowane do mniejszych wielkości cząstek i całkowicie rozprowadzane w otaczającym płynie.

Etap 3

Kiedy produkt jest przeciskany przez stator, świeże substancje proszkowe i płynne są zaciągane na głowicę pracującą i przetwarzane jak poprzednio. Wewnątrz zbiornika jest ustawiony cyrkulacyjny wzór mieszania, zapewniający całości produktu przejście przez głowicę pracującą kilkaset razy. To szybko wytwarza bardzo drobną i stabilną zawiesinę.

  • Etap 1

    Etap 1

    Zbiornik jest napełniany płynem i mikser zostaje włączony. Składniki proszkowe są dodawane bez wcześniejszego podgrzewania płynu. Wysoka prędkość obrotów ostrzy rotora wytwarza silne ssanie, które zaciąga płyn i składniki stałe do głowicy pracującej i szybko je miesza.

  • Etap 2

    Wysokoobrotowa akcja miksera szybko kruszy granulki cukru w szczelinie między ścianą rotora i statora, wystawiając największy możliwy obszar powierzchni cukru do wody. To znacznie przyspiesza proces rozpuszczania. Substancje aktywne podobnie są redukowane do mniejszych wielkości cząstek i całkowicie rozprowadzane w otaczającym płynie.

  • Etap 3

    Kiedy produkt jest przeciskany przez stator, świeże substancje proszkowe i płynne są zaciągane na głowicę pracującą i przetwarzane jak poprzednio. Wewnątrz zbiornika jest ustawiony cyrkulacyjny wzór mieszania, zapewniający całości produktu przejście przez głowicę pracującą kilkaset razy. To szybko wytwarza bardzo drobną i stabilną zawiesinę.


Zalety

  • Wysokoobrotowy mikser Silverson może produkować 66% syrop sacharozy w temperaturze otoczenia.
  • Ciepło z rozpuszczania jest przekazywane w formie ścinania.
  • Uzyskuje się stałą jakość produktu i powtarzalność.
  • Produkowana jest mieszanka wolna od aglomeratów.

 

Wielkość szarży, formulacja, typ składników I lepkość produktu końcowego dyktuje, która maszyna z zakresu produktów Silverson najlepiej pasuje do indywidualnych wymagań procesowych.

Wysokoobrotowe Miksery do Serii

  • Odpowiednie dla wielkości szarży do 1000 litrów
  • Mogą być używane na przejezdnych kolumnach
  • Dostępne są zamknięte jednostki do pracy pod ciśnieniem/próżnią
  • Dostępne są małe urządzenia dla R&D i produkcji pilotażowej
Więcej o tym mikserze

Silverson Ultramix

  • Projekt ultra higieniczny CIP
  • Znakomita praca w zbiorniku
  • Możliwość szybkiego wprowadzania dużych objętości proszków
  • Idealny do mieszania wyższych lepkości
  • Niskie koszty utrzymania
Więcej o tym mikserze

Wysokoobrotowe Miksery Liniowe

  • Idealne dla większych szarży
  • Bez napowietrzania
  • Łatwo zamontować w istniejącej instalacji
  • Samo-pompujące
  • Mogą być używane do opróżniania zbiornika
  • Dostepne modele ultra higieniczne
Więcej o tym mikserze

Silverson Flashmix

  • Idealny dla większych szarży
  • Możliwość szybkiego wprowadzania dużych objętości proszków
  • Zminimalizowane napowietrzanie
  • Minimalne wymagania czyszczenia
  • Odpowiedni dla mieszanek o większej lepkości
  • Odpowiedni do pracy w wyższych temperaturach
  • Wymagany minimalny wkład operatora
Więcej o tym mikserze

Wysokoobrotowe Miksery Dolne

  • Odpowiednie do pracy z produktami o wysokiej lepkości w połączeniu z mieszadłem kotwicowym i zdrapakami
  • Dostępne modele ultra higieniczne
Więcej o tym mikserze

Powiązane wideo

Rozpuszczanie
Flashmix
Roztwór cukru 66 Brix w temperaturze otoczenia
Masz pytanie? Zapytaj naszych Ekspertów
Zadzwoń do nas +48-603-975-466