Raporty zastosowań

Produkcja sosów do sałatek

Jest dużo produktów zwanych sosami do sałatek, a jeszcze więcej odmian niskokalorycznych lub z niską zawartością tłuszczu.

Zobacz pdf

Proces

Ogólnie wszystkie one są emulsjami olej w wodzie i są produkowane podobnie. Typowa metoda jest następująca:

  • Zbiornik jest napełniany wodą (faza ciągła) i włączany jest mikser.
  • Składniki proszkowe, takie jak stabilizatory, zagęszczacze, dodatki smakowe, konserwanty i dodatki kolorystyczne są rozprowadzane w wodzie. W niektórych przypadkach są one wcześniej mieszane w formie suchej.
  • Faza olejowa (faza rozprowadzania) jest dodawana do mieszanki i formowana jest emulsja.
  • Mieszanie jest kontynuowane aż do uzyskania gładkiego, wolnego od aglomeratów produktu.

Problem

Używając konwencjonalnych mikserów i mieszadeł powstaje kilka trudności:

  • Dodatki zaprojektowane do zagęszczania produktu są ze swej natury podatne na formowanie aglomeratów, których konwencjonalny mikser nie może łatwo rozbić.
  • Częściowo uwodnione składniki mogą nabudowywać się na ścianach zbiornika i na częściach miksera.
  • Nie jest łatwo uformować stabilną emulsję przy pomocy konwencjonalnych mieszadeł.
  • Często wymagany jest długi czas procesu, aby osiągnąć satysfakcjonującą konsystencję.

Rozwiązanie

Wysokoobrotowy mikser Silverson jest w stanie pokonać wszystkie te trudności. Może to być osiągnięte przy użyciu miksera seryjnego zanurzonego w zbiorniku lub przy pomocy liniowego miksera tak jak na rysunkach kolejnych etapów:

Etap 1

Wysoka prędkość obrotów ostrzy rotora wytwarza silne ssanie, które zaciąga płyn i składniki stałe/proszkowe na głowicę pracującą. Może to być dodawane bez potrzeby wstępnego mieszania.

Etap 2

Materiały są poddawane intensywnemu ścinaniu w ograniczonym obszarze głowicy pracującej. Aglomeraty są rozbijane przez intensywną akcję mieszania. Mieszanka wolna od zbryleń jest szybko uzyskiwana.

Etap 3

Produkt jest wypychany ze statora i jako świeży materiał zaciągany na głowicę pracującą. Wytwarza się cyrkulacyjny cykl mieszania, w którym materiał przechodzi przez pracującą głowicę Silverson. Składniki fazy olejowej są dodawane do zbiornika i emulgowane w wodzie.

Zalety

  • Wstępne mieszanie składników nie jest konieczne.
  • Mieszanka wolna od aglomeratów.
  • Stabilna emulsja.
  • Szybki czas mieszania.
  • Maksymalny uzysk surowców jako zagęszczaczy zostaje całkowicie uwodniony a inne składniki są całkowicie rozprowadzone.

 

Wielkość serii, receptura, rodzaj użytych składników i lepkość końcowego produktu dyktują, która maszyna z linii produkcyjnej Silverson pasuje do indywidualnych wymagań procesowych. Ogólnie trzy typy maszyn są używane w produkcji sosów sałatkowych:

Wysokoobrotowe Miksery Liniowe

  • Idealny do większych serii
  • Wolny od napowietrzenia
  • Łatwy do wbudowania w istniejącej już instalacji
  • Samopompujący
  • Może być użyty do zbiornika rozładunkowego
  • Zaprojektowany do czyszczenia w miejscu
  • Dostępne modele o wysokiej lepkości

Silverson Flashmix

  • Idealny do większych serii
  • Zdolny do szybkiego wprowadzenia dużych objętości proszku
  • Zminimalizowane napowietrzenie
  • Minimalne wymagania czyszczące
  • Nadaje się do mieszanek o wyższej lepkości
  • Odpowiedni do pracy w wyższych temperaturach
  • Minimalne wymagania obsługi operatora

Wysokoobrotowy Mikser do Serii

  • Nadaje się do szarży do 1000 litrów
  • Zanurzony w zbiorniku mieszającym, mikser do serii może być albo mocowany na zbiorniku albo mocowany na przejezdnym, hydraulicznym stojaku
  • Może być łatwo przesuwany od zbiornika do zbiornika
  • Łatwe czyszczenie

Zapytaj eksperta






wyślji

Więcej filmów