email_iconrequest_quote_iconsearch_icon
Aplikacje mieszania

Przygotowanie mieszanek lodowych

Mieszanki lodów są przygotowywane z pełnego mleka, mleka odtłuszczonego, śmietany lub w niektórych przypadkach wody, z kilkoma dodanymi składnikami.

Proces

Typowa mieszanka zostałaby przygotowana w następujący sposób:

  • Płynne składniki są ważone/dozowane do naczynia procesowego. Ogrzewanie następuje w celu ułatwienia stopienia tłuszczu i rozpuszczenia/uwodnienia kolejnych składników.
  • Składniki sproszkowane – odtłuszczone mleko w proszku, cukry, serwatka w proszku itp. dodaje się do płynu i miesza do rozproszenia.
  • Dodano środki stabilizujące i emulgujące. Mogą być one wstępnie zmieszane na sucho z innymi składnikami (np. cukrem) w celu zmniejszenia aglomeracji cząstek i „wagi” proszku w celu ułatwienia włączenia do płynu.
  • Dodano tłuszcz. Masło lub inne tłuszcze stałe można stopić w oddzielnym naczyniu przed dodaniem do mieszanki.
  • Mieszanka jest pasteryzowana w temperaturze około 85ºC (185°F).
  • Mieszanka jest homogenizowana, zwykle przez przepuszczeniem przez homogenizator wysokociśnieniowy.
  • Produkt jest następnie „starzony” w zbiorniku do przechowywania (lub dojrzewania), aby umożliwić uwodnienie środków stabilizujących i krystalizację tłuszczu.
  • Na tym etapie można dodać aromat i barwnik.
  • Gotową mieszankę zamraża się w specjalnych zamrażarkach, które wtłaczają do mieszanki kontrolowaną ilość powietrza.


W wielu krajach przepisy regulują skład i etykietowanie produktów. Przepisy te ograniczają stosowanie niektórych składników oraz określają minimalną zawartość tłuszczu i suchej masy ogółem.

Problem

Mieszanie proszków w płynach jest jedną z najtrudniejszych operacji mieszania. Proces ten wiąże się z szeregiem problemów przy stosowaniu konwencjonalnych systemów zwilżania proszkowo/cieczowego i mieszadeł:

  • Proszek musi być dodawany z kontrolowaną szybkością, aby zmniejszyć aglomerację cząstek.
  • Wstępne mieszanie proszków wydłuża czas i zwiększa koszty procesu.
  • SMP, serwatka w proszku i kakao w proszku (stosowane w lodach czekoladowych) są bardzo spójne, co utrudnia obsługę i kontrolowane dodawanie proszku.
  • Środki stabilizujące i emulgujące mają jeszcze większą skłonność do aglomeracji i wymagają specjalnego obchodzenia się.
  • Konwencjonalne systemy nie zapewniają wystarczającego ścinania, aby rozbić aglomeraty.
  • Do całkowitego zdyspergowania/uwodnienia wymagane są długie czasy mieszania.
  • Kakao (jeśli jest używane) musi być dokładnie zwilżone i „ugotowane”, aby zapobiec nadaniu lodom „ziarnistej” lub „mącznej” konsystencji.

Rozwiązanie

Powyższe problemy można przezwyciężyć za pomocą wysokoobrotowego miksera Silverson. Działanie jest następujące:

Etap 1

Szybki obrót łopatek wirnika wytwarza silne ssanie, które wciąga płynne i stałe/sproszkowane składniki do głowicy roboczej. Można je dodawać bez potrzeby wstępnego mieszania.

Etap 2

Materiały poddawane są intensywnemu ścinaniu w ograniczonej przestrzeni głowicy roboczej. Aglomeraty są rozbijane w szczelinie między łopatkami wirnika a ścianą stojana.

Etap 3

Szybko otrzymuje się mieszaninę bez grudek. Produkt jest wypychany ze stojana, gdy świeży materiał jest wciągany do głowicy roboczej. Rozwija się obiegowy cykl mieszania, w którym cały materiał przechodzi przez głowicę Silverson, przyspieszając proces hydratacji.

  • Etap 1

    Etap 1

    Szybki obrót łopatek wirnika wytwarza silne ssanie, które wciąga płynne i stałe/sproszkowane składniki do głowicy roboczej. Można je dodawać bez potrzeby wstępnego mieszania.

  • Etap 2

    Materiały poddawane są intensywnemu ścinaniu w ograniczonej przestrzeni głowicy roboczej. Aglomeraty są rozbijane w szczelinie między łopatkami wirnika a ścianą stojana.

  • Etap 3

    Szybko otrzymuje się mieszaninę bez grudek. Produkt jest wypychany ze stojana, gdy świeży materiał jest wciągany do głowicy roboczej. Rozwija się obiegowy cykl mieszania, w którym cały materiał przechodzi przez głowicę Silverson, przyspieszając proces hydratacji.


Zalety

  • Wstępne mieszanie na sucho nie jest konieczne.
  • Wolny od aglomeratów produkt.
  • Trwała emulsja.
  • Szybkie czasy mieszania.
  • Maksymalna wydajność/funkcjonalność umożliwia formułowanie produktów o zmniejszonej zawartości gumy, co obniża koszty surowców.

Wielkość serii, receptura, rodzaj użytych składników i lepkość końcowego produktu dyktują, która maszyna z linii produkcyjnej Silverson pasuje do indywidualnych wymagań procesowych.

Silverson Flashmix

  • Idealny dla większych serii
  • Nadaje się do szarży z dużą objętością proszków
  • Zminimalizowane napowietrzenie
  • Minimalne wymagania czyszczące
  • Nadaje się do mieszanek o wyższej lepkości
  • Odpowiedni do pracy w wyższych temperaturach
  • Wymagany minimalny wkład operatora
Więcej o tym mikserze

Wysokoobrotowe Miksery Liniowe

  • Idealny dla większych serii
  • Łatwy do wbudowania w istniejącej już instalacji
  • Musi być stosowany w połączeniu z efektywnym mieszadłem wewnątrz zbiornika do zwilżania proszku
  • Wolny od napowietrzenia
  • Samo-pompujące
  • Mogą być używane do opróżniania zbiornika
  • Dostępne modele ultra higieniczne
  • Dostępne modele do wysokiej lepkości
Więcej o tym mikserze

Wysokoobrotowy Mikser do Serii

  • Nadaje się do szarży do 1000 litrów
  • Mogą być używane na przejezdnych kolumnach
  • Można go łatwo przenosić od zbiornika do zbiornjika
Więcej o tym mikserze

Silverson Ultramix

  • Doskonały ruch w zbiorniku
  • Nadaje się do szarży z dużą objętością proszków
  • Ultra higieniczna konstrukcja CIP
  • Idealny do mieszanek o wyższej lepkości
  • Niskie koszty utrzymania
Więcej o tym mikserze

Powiązane wideo

Szybkie rozpuszczanie cukru bez podgrzewania wody
Emulsyfikacja w Linii
Masz pytanie? Zapytaj naszych Ekspertów
Zadzwoń do nas +48-603-975-466